Errezetak

BARRASKILOAK SALTSAN

Osagaiak ( 4 pertsonentzat): Barraskiloak egosteko:
          • Tipula bat
          • Porru berde bat
          • Azenario bat
          • Barraskiloak
        Saltsarako:
            • Tipula handi bat
            • Oliba-olioa
            • 200 g urdaiazpiko zatitxo
            • Urdaiazpiko-hezur bat
            • 3 tomate galdarraztatu eta zuritu
            • Piper txorizero baten mamia
            • 2 baratxuri-ale
            • Ogi frijitua
            • Zorrotada bat ardo zuri
            • Perrexila

ONDDO NAHASKIA

Osagaiak (4 pertsonentzat):

    • ½ kg askotariko perretxiko
    • 6 arrautza
    • 1 baratxuri-ale
    • Gatza
    • Perrexila
    • Oliba-olio birjina estra
Prestaketa:
    • Onddoak garbitu, eta ez busti.
    • Oina goiko aldetik bereizi eta zatitu egiten da.
    • Zartagin batean, olio gutxirekin eta baratxuri txiki-txiki batekin, su txikian frijitu, lehenik perretxikoen oinak eta, minutuan, gainerako perretxiko zatituak gehitu, gatza bota eta sutan eduki, samurrak izan arte.
    • Bol batean arrautzak gatz apur batekin irabiatu eta olioz xukatutako onddoak bota.
    • Berotu zartagin bat olio pixka batekin, eta bota arrautza- eta onddo-nahastea pixka bat eraginez, gatzatzen hasi arte.
    • Nahaskia zerbitzatu eta perrexilez apaindu.

GOXUA

Osagaiak (2 pertsonentzat):

    • 300 ml esne
    • 200 ml esne-gain
    • 60 g azukre
    • 40 g arto-irin
    • 2 gorringo
    • Arrautza bat
    • Banilla-lekaren erdia

Magdalenak mozkortzeko:

    • 2 magdalena
    • 50 g azukre
    • 50 ml ur
    • 25 ml ron

Prestaketa:

      • Pastel-kremarako, jarri esne guztia (gorde pixka bat) egosten esne-gainarekin eta banilla-lekarekin batera. Utzi irakiten.
      • Jarri azukrea eta arto-irin findua bol batean eta nahastu. Bota lehen gordetako esnea eta nahastu irin-pikorrak diluitu arte. Gehitu gorringoak eta arrautza, eta irabiatu ore homogeneoa gelditu arte.
      • Esnea irakiten hasten denean, moztu orearen gainean. Nahastu eta bota dena berriro lapikora. Prestatu pastel-krema su baxuan, loditu arte eragin gabe. Iragazi berriro krema, fin gera dadin. Estalkia sukaldeko plastikoarekin (kremari itsatsita geratzen dena). Hoztu hozkailuan ordubetez.
      • Gaina azukre koilarakada batekin muntatu. Estali sukaldeko plastikoarekin eta hoztu hozkailuan ordubetez.
      • Egin xarabe bat magdalenak mozkortzeko. Berotu azukrea eta ura ontzi batean, azukrea disolbatu arte. Gehitu rona eta utzi pixka bat murrizten.
      • Jarri esne-gain base bat koparen hondoan. Jarri magdalena gainean eta estali xarabearekin. Bete pastel-kremazko kopa. Azkenik, estali krema azukre-geruza batekin eta karamelatu soplete batekin. Mendazko orri batzuekin apaintzen du. Goxua zerbitzatzen du.

    File:Goxua - Moverelbigote.jpg - Wikimedia Commons