BARRASKILOAK SALTSAN
Osagaiak ( 4 pertsonentzat):
Barraskiloak egosteko:
-
-
-
-
- Tipula bat
- Porru berde bat
- Azenario bat
- Barraskiloak
-
-
- Tipula handi bat
- Oliba-olioa
- 200 g urdaiazpiko zatitxo
- Urdaiazpiko-hezur bat
- 3 tomate galdarraztatu eta zuritu
- Piper txorizero baten mamia
- 2 baratxuri-ale
- Ogi frijitua
- Zorrotada bat ardo zuri
- Perrexila
-
-
-
-
ONDDO NAHASKIA
Osagaiak (4 pertsonentzat):
-
- ½ kg askotariko perretxiko
- 6 arrautza
- 1 baratxuri-ale
- Gatza
- Perrexila
- Oliba-olio birjina estra
Prestaketa:
-
- Onddoak garbitu, eta ez busti.
- Oina goiko aldetik bereizi eta zatitu egiten da.
- Zartagin batean, olio gutxirekin eta baratxuri txiki-txiki batekin, su txikian frijitu, lehenik perretxikoen oinak eta, minutuan, gainerako perretxiko zatituak gehitu, gatza bota eta sutan eduki, samurrak izan arte.
- Bol batean arrautzak gatz apur batekin irabiatu eta olioz xukatutako onddoak bota.
- Berotu zartagin bat olio pixka batekin, eta bota arrautza- eta onddo-nahastea pixka bat eraginez, gatzatzen hasi arte.
- Nahaskia zerbitzatu eta perrexilez apaindu.
GOXUA
Osagaiak (2 pertsonentzat):
- 300 ml esne
- 200 ml esne-gain
- 60 g azukre
- 40 g arto-irin
- 2 gorringo
- Arrautza bat
- Banilla-lekaren erdia
Magdalenak mozkortzeko:
- 2 magdalena
- 50 g azukre
- 50 ml ur
- 25 ml ron
Prestaketa:
- Pastel-kremarako, jarri esne guztia (gorde pixka bat) egosten esne-gainarekin eta banilla-lekarekin batera. Utzi irakiten.
- Jarri azukrea eta arto-irin findua bol batean eta nahastu. Bota lehen gordetako esnea eta nahastu irin-pikorrak diluitu arte. Gehitu gorringoak eta arrautza, eta irabiatu ore homogeneoa gelditu arte.
- Esnea irakiten hasten denean, moztu orearen gainean. Nahastu eta bota dena berriro lapikora. Prestatu pastel-krema su baxuan, loditu arte eragin gabe. Iragazi berriro krema, fin gera dadin. Estalkia sukaldeko plastikoarekin (kremari itsatsita geratzen dena). Hoztu hozkailuan ordubetez.
- Gaina azukre koilarakada batekin muntatu. Estali sukaldeko plastikoarekin eta hoztu hozkailuan ordubetez.
- Egin xarabe bat magdalenak mozkortzeko. Berotu azukrea eta ura ontzi batean, azukrea disolbatu arte. Gehitu rona eta utzi pixka bat murrizten.
- Jarri esne-gain base bat koparen hondoan. Jarri magdalena gainean eta estali xarabearekin. Bete pastel-kremazko kopa. Azkenik, estali krema azukre-geruza batekin eta karamelatu soplete batekin. Mendazko orri batzuekin apaintzen du. Goxua zerbitzatzen du.